0850 520 720 info@xperity.nl

Xperity helpt bedrijven beter presteren, dit doen wij door de inzet van CRM software van Microsoft. De term CRM heb je vast vaker gehoord, maar wat betekent dit nu? En wat kan het voor jouzelf of jouw bedrijf betekenen? In dit artikel gaan we daarom in op wat CRM nou precies is en wat je er als bedrijf mee kan.

Wat is CRM?

CRM staat letterlijk voor Customer Relationship Management (in het Nederlands ook wel Klantrelatiebeheer genoemd) en draait precies om wat het zegt, het managen van de klantrelaties. Om specifieker te zijn, de interacties die een bedrijf heeft met verschillende soorten relaties waarvan de klant (uiteraard) de belangrijkste. Het doel hiervan is om betere relaties te kunnen opbouwen met deze organisaties en personen.

In principe kun je CRM toepassen in Excel-sheets en Word documenten, maar hierdoor raak je snel het overzicht kwijt en is de informatie niet makkelijk op te halen en te delen. Veel bedrijven kiezen daarom vaak voor een zogenaamd CRM-systeem of een CRM-applicatie (kortweg CRM).

Een CRM-systeem is een speciale applicatie gemaakt om makkelijk de klantrelaties te kunnen beheren door een compleet overzicht te bieden van de klantgegevens en de interacties met die klant. Door al deze informatie te verzamelen in één systeem kunnen sommige zaken worden geautomatiseerd, en raken werknemers nooit meer het overzicht kwijt van de klant. Hierdoor ervaart je klant een betere ervaring!

CRM-systemen kunnen lokaal worden gehost via eigen servers, maar het wordt steeds populairder om een zogenaamde SaaS oplossing te gebruiken. Een Software as a Service oplossing wordt gehost door de serviceprovider, waardoor de applicatie niet hoeft te worden geïnstalleerd op de computer of een server, maar online kan worden gebruikt, eigenlijk een soort website. Doordat de informatie hierbij wordt opgeslagen in de cloud, kan het systeem overal worden gebruikt vanaf elke locatie. En bovendien wordt je data daar ook beveiligd. Tot slot scheelt het gebruik van de cloud ook energie, wat beter is voor het milieu.

Maar wat kan je precies met een CRM-systeem?

Een CRM-systeem kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Hieronder behandelen we een aantal van de meest populaire functies:

Sales: de sales functie geeft een overzicht van de gehele salesfunnel, vanaf het moment dat iemand geïnteresseerd raakt in een product/dienst, tot de sale is voltooid. Hierdoor kunnen de salesmanagers precies zien hoeveel leads er zijn, waar in de funnel ze zich bevinden en op welke manier deze leads met het bedrijf interactie hebben gehad. Ook kunnen offertes worden geautomatiseerd, waardoor deze snel kunnen worden samengesteld en verstuurd.

Marketing: Met de marketing functie kunnen marketeers efficiënter en meer doelgericht te werk. Met marketing automation kunnen standaard marketinguitingen zoals emails kunnen worden geautomatiseerd. Hierdoor wordt gelijk ingespeeld op een potentiële klant zijn interesses, door gelijk de juiste content aan te bieden op basis van zaken die de lead interessant vind. Dit kan allemaal in één systeem, waardoor de resultaten ook direct zichtbaar zijn. Daarnaast zie je dat door het gebruik van een CRM systeem de marketing en sales afdeling dichter naar elkaar toegroeien doordat de informatie die de sales afdeling toevoegt aan klantinformatie de marketing afdeling helpt bij het genereren van kwalitatief betere leads.

Customer Service: Bij customer service draait allemaal om het helpen van de klant, en er voor zorgen dat zij altijd bij iemand terecht kunnen met vragen. Door een overzicht te creëren in het CRM-systeem wordt het makkelijker voor support medewerkers om de gegevens van de klant te kunnen inzien en zo persoonlijke hulp aan te bieden. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld gelijk inzien welke producten de klant bezit om zo de juiste informatie te geven, of ze kunnen zien of er eerder een probleem was met een product en welke acties toen zijn ondernomen. Zo kunnen klanten snel worden geholpen, en kan klanttevredenheid worden verbeterd.

Meer weten over CRM en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, en we kijken graag welke functies het best passen bij jouw doelen.